הנצחה באמצעות אומנות מביאה לידי ביטוי את כישוריו של החלל המונצח או את כישורי בני המשפחה המנציחים, לצד אמירות אמנותיות שבחרו להביע.
הבחירה בהנצחה אמנותית נובעת מהזיקה שהייתה לחלל לאמנות או מהזיקה של בני משפחתו. לדוגמה: צילום, ציור, משחק תיאטרון, אמנות וידאו.
הנצחה תרבותית ואמנותית כרוכה בהצגתה לציבור ובהזמנתו לקחת חלק באירוע הנצחה. ברוב המקרים אין מדובר באירוע סופי וסגור, אלא באירוע תרבותי מתחדש, ולעיתים משתנה בהתאם לרוח התקופה.
סוגי הנצחות תרבותיות-אמנותיות
- הצגת תיאטרון.
- אמנות פלסטית (תערוכות) – צילום, ציור, פיסול, מיצג וידאו ועוד.
- מוזיקה – ערבי זמר ונגינה, מופעים מוזיקליים, כתיבה והלחנת שירים, תכניות רדיו על החלל ועוד.
הצגה בתיאטרון
- בחירת הנושא להצגה - ההצגה יכולה לייצג את החלל, את התמודדות המשפחה השכולה עם השכול, סוגיות חברתיות הנוגעות לשכול, סוגיות פסיכולוגיות במשפחה ועוד. ההצגה יכולה לייצג את החלל, את התמודדות המשפחה השכולה עם השכול, סוגיות חברתיות הנוגעות לשכול, סוגיות פסיכולוגיות במשפחה ועוד.
- בחירת טקסט - ניתן לעשות שימוש בטקסט מקורי שנכתב על ידי אחד מבני המשפחה או מהמכרים, או ע"י כותב מקצועי.
- הפקה - ניתן להפיק את האירוע באופן עצמאי או להסתייע במפיק ובבמאי מקצועיים.
- בחירת שחקנים וניהול חזרות - יש לבחור את המשתתפים בהצגה וכן לדאוג למבנה ההצגה, לקיום החזרות ולמקום עריכתן.
- בחירת מקום ההצגה ומועדיה - את מקום ההצגה יש לקבוע לפי הקהל אליו מייעדים אותה. מקומות אפשריים להצגות הם: אולמות בבתי יד לבנים, מתנ"סים או מרכזים קהילתיים וכמובן תיאטראות ואולמי תרבות.
- הזמנת ציוד ופנייה לבעלי מקצוע - בהתאם לתוכנית ההצגה, יש לדאוג לציוד הכרוך בהפקתה.
- פרסום ושיווק - ניתן לפרסם את ההצגה באמצעי התקשורת הנהוגים באותו מקום (כגון: מקומון, עלון פעילות של המרכז הקהילתי). או להיעזר באמצעי הפרסום של תיאטראות או אולמות.
- בעלי מקצוע שניתן להיעזר בשירותיהם לצורך הפקת הצגת תיאטרון הם - מפיק/ במאי/ תפאורן/ תאורן ואיש הגברה/ שחקנים וסוכנויות שחקנים/ איש יחסי ציבור.
תערוכת אמנות פלסטית
- איסוף חומרים לתערוכה - איסוף של ממצאי החומרים הקיימים: צילומים, ציורים או פסלים, של החלל או של בני משפחתו.
- בחירת מקום לתערוכה - מיקום התערוכה משמעותי מבחינת קהל היעד. מקומות אפשריים להצגת תערוכות הם: בתי יד לבנים, גלריות לאמנות ומתנ"סים.
- בחירת אוצר ותכנון התערוכה - ניתן לתכנן את התערוכה באופן עצמאי או להיעזר בשירותיו של אוצר תערוכות. ניתן להציע לאוצר יצירות שנראות חשובות וראויות להצגה.
- הכנת החומר לתצוגה - הכנת היצירות כך שיתאימו לתצוגה לקהל. לדוגמה: הדפסת תמונות ומסגורן, הכנת כתוביות לפרטי האמנות המוצגים, הכנת קטלוג של המוצגים ועוד.
- פרסום ושליחת הזמנות - ניתן לפרסם את התערוכה באופן עצמאי, באמצעות הגוף המארח, באמצעות עיתוני אמנות מקצועיים או באמצעי התקשורת.
- ערב הפתיחה - נהוג לערוך ערב פתיחה רשמי לתערוכה. תכנית הערב משתנה ויכולה לכלול נאומים, הסברים ודברים על החלל.
- בעלי תפקידים שניתן להיעזר בשירותיהם להכנת תערוכה של אמנות פלסטית הם בעיקר - אוצר/ מפיק/ איש יחסי ציבור.
ערב מוזיקלי
- קבלת החלטה על סוג האירוע וקביעת תאריך קיום האירוע - התאריך נקבע לרוב בזיקה לחייו של החלל (כמו מועד לידתו או נפילתו, או תאריך אחר בעל משמעות).
- איתור מקום לקיום האירוע - ניתן לערוך את ערב התרבות במרחב פרטי (כגון ביתכם) באתר הנצחה (כגון אנדרטה, מצפור), במקום ציבורי (כגון גן, אתר בטבע, מתנ"ס, אולם ביחידה צבאית), או במקום שייעודו תרבותי (כגון אולם מופעים, אמפיתיאטרון).
- הכנת התוכנית האמנותית - יש להחליט על הנושא המרכזי של הערב ולהרכיב רשימת אמנים. לאחר מכן ניתן להרכיב את התוכנית ולקבוע את סדר ההופעות והדוברים.
- הזמנת ציוד - ושאר השירותים הקשורים בהפקה, כמו ציוד הגברה ותאורה, במה וכיסאות, כיבוד, צלם, הסדרי נסיעה, סידור מקומות חניה.
- פרסום ושליחת הזמנות - ניתן לפרסם את האירוע באופן עצמאי, בחסות המקום המארח, באמצעות פרסומים מקומיים, או בעיתונים.
- בעלי מקצוע וגורמים שניתן להיעזר בהם לצורך הנצחת יקירכם במופע מוזיקלי הם - מפיק/אמנים - זמרים ונגנים/ מנחה/ הגברה ותאורה.