הנצחה במרחב הפיזי פירושה הנצחה במרחב פתוח או בחיק הטבע. הנצחה במרחב משלבת את זיכרון יקירכם בסביבה הפיזית בה אנו חיים ומשפיעה על הזיכרון האישי של הקהילה והחברה שבתוכה נעשית ההנצחה. בכך ניתן לתת ביטוי לצורך האישי שלכם בהנצחה ולאפשר לציבור הרחב להכיר את יקירכם ולהציג את תרומתו למדינה ולחברה.
איתור מקום מתאים לאתר הנצחה - מומלץ להקים את אתר ההנצחה סמוך למקום המגורים של משפחת החלל. אתרים מסוג זה ניזוקים לעיתים קרובות על ידי גורמי טבע (גשמים, רוחות) על כן, מומלץ להקים אתר הנצחה במקום בו ניתן לבקר לעתים תכופות. כך יתאפשר לשמור על שלמות המקום ועל כבודו כאתר הנצחה.
קבלת אישור להקמת אתר הנצחה מבעלי השטח - הנצחה במרחב הפיזי כרוכה בהשגת אישור מהרשויות שהשטח נמצא בבעלותן. אלו כוללות: עיריות, מועצות אזוריות או מקומיות, קיבוצים, מנהל מקרקעי ישראל, רשות הטבע והגנים, הקרן הקיימת לישראל, בעלות פרטית (מוסד פרטי או ציבורי , יחידה צבאית. כדי להשיג אישור להקמת אתר הנצחה בשטח מסוים, יש לנקוט את האמצעים הבאים:
כשמושגת הסכמה, יש לחתום על חוזה עם הגוף הממונה, במעמד עורך דין.
תכנון פיזי של האתר - תכנון האתר יכול להתבצע באופן עצמאי, אך מומלץ לפנות לבעל מקצוע, כגון אדריכל נוף מקצועי. עליכם להקפיד שתהליך התכנון של האתר יתאים לחוזה עם הרשות בעלת השטח, תוך שיתוף פעולה אִתָּה.
הקמת האתר - בחלק מהמקרים הרשות הממונה היא הגוף המבצע, ישירות או באמצעות קבלנים. לעיתים מחליטים שני הצדדים על חלוקת תפקידים בין המשפחה ובין הרשות הממונה. אפשרות שלישית היא שכל עבודות ההקמה יתבצעו באחריות המשפחה.
בחירת אלמנט ההנצחה - לרוב, מוצב בשטח האתר אלמנט הנצחה, כגון פסל, שלט/לוח זיכרון, סלע זיכרון, מפת נוף, טקסטים על החלל ועוד. לאחר בחירת האלמנט והחומר הרצוי, יש לפנות לבעל מקצוע לביצוע העבודה.
בעלי מקצוע שרצוי להיעזר בשירותיהם להקמת אתר הנצחה במרחב הם - אדריכל, אדריכל נוף או מתכנן נוף/ אמן - בדרך כלל פסל/ קבלני ביצוע/ קבלני גינון לעיצוב סביבת האתר.