בתקופה שלאחר נפילת החלל מצטברות עדויות רבת הקשורות אליו, כגון תמונות, מכתבים, סיפורים, שירים, וכתבים שונים. הנצחה באמצעות ספר מאפשרת למשפחת החלל להציג לציבור הרחב את אישיותו ולתת ביטוי למה שהשאיר אחרי לכתו.
סוגים של ספרי זיכרון
- ספר נושאי - ספר המוקדש לחלל ועוסק בתחום מוגדר. ספר כזה כולל לרוב את תמונת יקירכם ומספר מילים לזכרו. ספרים מסוג זה הם, לדוגמה, ספרי טיולים, ספרי קודש וספרי בישול.
- ביוגרפיה - ספר העוסק בפרקי חייו של החלל. ספר כזה מכיל טקסטים שונים על קורות חייו של יקירכם, פעילותו, זיכרונות של אחרים עליו וכן תמונות.
- ספר העוסק בתקופה שלאחר נפילת החלל - לרוב מכיל ספר זה מכתבים שנכתבו לאחר נפילתו, הספדים עליו ותמונות.
רוב ספרי הזיכרון הינם שילוב של שני הסוגים האחרונים, אך ניתן להוציא לאור ספרים שישלבו כמה סוגים של ספרי זיכרון.
תכנון והפקה
- איסוף חומרים והשלמת מידע חסר.
- ארגון החומר וחלוקתו לפרקים - ניתן לחלק את הספר על פי תקופות (פרקי חייו של החלל מאז ילדותו) לפי קבוצות כותבים (משפחה, חברים, פקודים) לפי ערכים ותחומי עניין (תחביבים, תחומים מקצועיים).
- עריכת הספר - ניתן לערוך את ספר הזיכרון באופן עצמאי או באמצעות עורך העוסק בעריכת תוכן, בשפת הכתיבה ובהתאמתה לכללי הלשון.
- עיצוב - המדובר בעיצוב עמודי הפנים של הספר, ובעיצוב הכריכה. גם פעולה זאת ניתן לבצע באופן פרטי או באמצעות מעצב גרפי.
- הפקת הספר - הדפסתו וכריכתו בבית דפוס.
- הפצה - ההפצה יכולה להיות באמצעות חלוקה אישית הנעשית בדרך כלל בידי בני המשפחה השכולה, או באמצעות שליחת הספר לספריות, ניתן להיעזר במרכז ההדרכה לספריות בישראל לצורך קבלת כתובות ומספר ספר תקני בין – לאומי (מסת"ב). מספר זה מאפשר לספר להופיע במאגר המידע של הספריות בארץ. אם הכוונה להפיץ את הספר לחנויות הספרים, יש להיעזר בחברות הוצאה לאור ובחברות הפצה המתמחות בכך.
- בעלי מקצוע שניתן ורצוי להיעזר בשירותיהם להפקת ספר זיכרון - עורך / עורך לשוני ומגיה/ מעצב גרפי/ בית דפוס/ הוצאה לאור וחברת הפצה.