עם החלטת האומות המאוחדות על תוכנית החלוקה, בכ"ט בנובמבר 1947, התגברו ההתקפות על התחבורה היהודית בכבישים. היישוב יחיעם, כ-7 ק"מ ממזרח לכאן, היה מחוץ לשטח שהוצע בתוכנית למדינת ישראל והיה מוקף ביישובים ערבים שתקפו אותו.ביום ט"ז באדר ב' תש"ח (27.3.1948) יצאה מנהריה שיירת אספקה ליחיעם הנצורה ובה שבעה כלי רכב משוריינים, 90 לוחמים מגדוד 21 בחטיבת כרמלי, חומרי בניין לביצורים, תחמושת ומזון. בצהריים, בהגיעם לאזור זה, הותקפה השיירה על ידי מארב של כפריים ערבים. בקרב הקשה נהרגו 47 מאנשי השיירה והשאר נאלצו לסגת.האנדרטה מנציחה 70 לוחמים שנפלו בדרך להגנת יחיעם במלחמת העצמאות, בשיירה זו ובקרבות נוספים בט' בשבט תש"ח (20.1.1948) ובי"ב בתמוז תש"ח (19.7.1948).
אנדרטת שיירת יחיעם
צומת כברי
אתר ההנצחה בשטח מוקף בעצים. בכניסה לאתר קיר מבטון מפוסל ועליו תבליט של מפת יישובי האזור ומיקום השיירה ביום הקרב. בקיר יש מגרעת ודרכה נשקפות עמדות הערבים בבית הקברות המוסלמי, האזור ממנו הותקפה השיירה. בקצה הקיר קבוע לוח ברזל ובו רקוע תיאור הקרב.בסמוך, על קטע מהכביש הישן, שוחזר קרב השיירה. במקום מוצבים מחסומים, משוריינים שרופים אליהם מרותכים כלי נשק ועמדות התוקפים הערבים. בכניסה לאזור השיחזור שלט עץ ועליו לוחות מתכת המביאים את תיאור הקרב, הרקע לו ותיאור הגליל הפורח היום. עוד בלוחות עדות אישית של לוחם וכן מובאים השירים "שוב יוצא הזמר" של נתן יונתן ו"מגש הכסף" של נתן אלתרמן.שביל אבן מוביל אל האנדרטה במרכז האתר, הבנויה משלושה עמודי אבן גבוהים אשר מתחברים בפאה אחת שלהם לצורת כוכב. בראש החיבור שבין שני העמודים הקדמיים סמל צה"ל, ומתחתיו לוח מוארך ובו שמות הנופלים. מעל לשמות נכתב: "לשם ולתהילה לפורצי הדרך ולמגינים האמיצים, שריוו מקום זה בדמם בחושם לשחרר את יחיעם הנצורה. זכרם לא ימוש לעד".
המקום נגיש חלקית, שביל לא סלול ומדרגות בדרך אליו.צומת כברי ממזרח לנהריה, מפגש כביש 70 וכביש 89. ההנצחה ממזרח לכביש 70, כ-800 מטר מדרום לצומת.
נגישות: לא
תמונת האנדרטה וסביבתה נכונה לעת צילומה. במידה והתמונה אינה מייצגת עוד את האנדרטה, נבקשכם לפנות אלינו בקישור הבא